چرا نباید به آبجو خانگی اعتماد کنیم؟
شاید اگر نگاهی گذرا به آبجو خانگی و مشروبات دست ساز الکل داشته باشیم، به جد بتوانیم بگوییم که با وجود حرام بودن و غیرقانونی بودن مصرف این نوشیدنی ها بازهم عده ای وجود دارند که به آبجو خانگی و دست ساز اعتماد می کنند و سالانه مرگ چندین نفر بر اثر مصرف آنها رقم می خورد. این مقوله اغراق نیست و جنبه های بررسی و آماری متعددی را دارد که سودجویان تولید کننده مشروبات الکلی را برای دریافت پول بیشتر ترغیب می کند تا اقدام به تهیه آبجو خانگی و مشروباتی نمایند که عملاً مراحل صحیح تخمیر را طی نمی کند یا حاوی مواد تقلبی، درصد الکل بالا و مضر برای بدن است. شاید همین موارد بتواند شخصی را از مصرف آبجو خانگی و مشروبات دست ساز منصرف کند اما اگر نگاهی کلی به این مقوله داشته باشیم، بهتر می توانیم دلیل مرگ آور بودن این نوشیدنی ها را به سادگی بیابیم.
ترکیبات تقلبی و بی حساب مشروب و آبجو خانگی
مشروبات الکلی و آبجو خانگی که با روش های غیر استاندارد تولید می شوند، نه تنها جان بسیاری از افراد را در ایران می ستانند بلکه در برخی دیگر از کشورها آمار مرگ و میر بر اثر شرب خمر و تقلبی بودن مواد به کار رفته در آنها بالاست. اتانول موجود در آبجو و متانول موجود در مشروبات الکلی بدون توجه به میزان و درصدی که باید در ساخت خانگی آنها بررسی، اندازه گیری و سپس افزوده شود، در دست جوانان، نوجوانان و افراد سالمند قرار می گیرد و هر ساله آمار مرگ و میر بیشتری را نصیب خود می کند. این مقوله در کشور های همسایه ایران نظیر افغانستان نیز وجود دارد. فارغ از وجود این دو الکل، بسیاری از مواد افزودنی دیگری که بدون حساب و کتاب به آبجو خانگی یا مشروبات دیگر اضافه می شوند خطر مرگ افراد را پس از مصرف دو چندان می کنند. در برخی از مشروبات وجود دیازپام، آمفتامین ها و غیره به اثبات رسیده است که پس از ورود به بدن باعث ایجاد مشکلات جسمی و در موارد شدید، مرگ می شود. متانول از اتانول سمی تر است اما با این حال نباید هیچ کدام را دست کم گرفت. این دو الکل در طی فرآیند تخمیر به وجود می آیند و به دلیل اینکه فرآیند تخمیر در ساخت نوشیدنی های مجاز غیر الکلی وجود ندارد، وجه تمایز این دست نوشیدنی ها را با نوشیدنی های طعم دار و غیر طعم دار مشابه ظاهر آبجو به همراه کف زیاد روی آن ایجاد می کند.
روش ساخت و تاثیرات آبجو خانگی در بدن
اگر کمی در مورد متانول و اتانول موجود در آبجو و مشروبات الکلی تحقیق کنید متوجه تاثیر جداگانه هر کدام به صورت کوتاه مدت و بلند مدت روی بدن خواهید شد. وجود الکل بیشتر از حد در نوشیدنی های الکلی سبب آسیب به مغز و بینایی می شود و در نهایت می تواند باعث ایجاد سرطان و دیگر بیماری های کشنده در بدن شود. در مراحل تولید آبجو خانگی دست ساز اصولا پس از تخمیر برای افزایش غلیظ بودن آن در نوشیدنی به واسطه تقطیر کاری می کنند تا درصد آن بیشتر شود. در فرآیند تولید اتانول نیز این روش با ترکیب بنزن و کاهش میزان آب موجود تا نزدیک به صفر درصد صورت می گیرد. با اینکه کاربرد این الکل در صنعت بسیار بالاست اما ورود آن به بدن انسان خسارات جبران ناپذیری را وارد می کند که ابداً قابل برگشت نیست.
از کجا متوجه شویم که با الکل بالا آبجو خانگی مسموم شده ایم؟
نشانه های مسمومیت با آبجو خانگی کاملاً مشخص است، فارغ از ترکیباتی که افراد برای ساخت آبجو خانگی به کار می برند این نشانه ها در اکثریت افراد در عین متغیر بودن در یک دسته ثابت و غیر قابل انکار جای می گیرد. این واکنش ها کمتر از چند ساعت در بدن رخ می دهد چرا که الکل موجود در آبجو خانگی در بدن متابولیزه می شود. این ماده پس از ورود به خون می تواند بینایی را تحت تاثیر قرار داده و استفراغ و دل درد تنها بخش های ابتدایی نشانه های مسمومیت با مشروب و آبجو دست ساز هستند.
چرا آبجو خانگی قابل اعتماد نیست؟
بسیاری از کسانی که در تهیه آبجو خانگی و دست ساز تبحر دارند مراحل، باید ها و نباید ها و اصول تولید این حوزه را بلدند و بسیاری دیگر به دلیل عدم وجود شخص قابل اعتماد در این زمینه همواره به عدم مصرف مشروب و آبجو خانگی دست ساز توصیه می کنند. به عنوان مثال بسیاری از آنها اظهار می کنند که در مراحل ساخت مشروب دست ساز نباید چوب میوه به همراه دیگر ترکیبات به آن افزوده شود یا اینکه اکثر مشروبات الکلی و آبجو خانگی ها عمدتاً هرچه ارزانتر هستند بی کیفیت تر بوده و عملاً اعتبار و اعتمادی به آنها نیست. برخی از افراد با اضافه کردن قرص های خواب آور و قرص هایی که در بخش های قبلی به آن اشاره شد، سبب ساز تهوع و ایجاد مشکلات جسمی برای مصرف کننده ای می شوند که از همه جا بی خبر به استفاده از این نوشیدنی ها روی می آورد. البته، ارزان قیمت بودن تنها دلیل محکم برای نامناسب بودن این نوشیدنی ها نیست و اگر از ابتدا براساس آمار مرگ و میر و تلفاتی که این دست آبجو ها و مشروب ها به ارمغان می آورند نگاهی بیندازیم که به عنوان مثال به طور سالانه 3 میلیون نفر در کل دنیا در اثر مصرف این نوشیدنی ها جان خود را از دست می دهند و این آمار تکان دهنده شامل عوارض دیگر ناشی از مصرف آبجو خانگی غیر استاندارد با الکل بالا و مواد تقلبی و نامناسب می شود، بهتر می توانیم این مسئله را قضاوت کنیم.
آیا ممنوعیت مشروبات به کاهش مصرف آن کمکی می کند؟
طبق آمار ارائه شده از سوی سازمان بهداشت جهانی بسیاری از افرادی که در خاورمیانه با دیگر نقاط دنیا بر اثر مصرف مشروب و آبجو دست ساز جان خود را از دست می دهند نسبت قابل توجه اما کمی دارد که این مقوله به ممنوع بودن آن مرتبط است. البته دریافت آگاهی بیشتر در این زمینه به افراد کمک می کند تا بتوانند تصمیم گیری بهتری داشته باشند و طبق یک نظر منطقی اقدام به مصرف/ عدم مصرف این نوشیدنی ها نمایند.